THEE
BETJEMAN & BARTON
“De mooiste theesoorten ter wereld hebben geen enkele waarde als ze niet tegemoetkomen aan uw smaak. Het is ons vak om in de mooiste plantages ter wereld de beste thee voor u te vinden”, Arthur Betjeman.
Al in de vierde eeuw stond, met nam in China, de theedrank algemeen bekend als opwekkend middel. Later werden ook in India en Indonesië theeplantages ontwikkeld. Thee proeven en genieten is een ontdekkingsreis met vele ervaringen. Er zijn duizenden soorten, met even zovele geuren en smaken. China, India, Ceylon, de wereld-theekaart nodigt uit om de verschillende gebieden van herkomst te ontdekken.
EEN THEE VOOR ELK MOMENT
Het prachtige mozaïek van de thee is rijk aan vormen en kleuren. Een plezier om naar te kijken, maar natuurlijk bovenal om te ruiken en te proeven. Want het belangrijkste is natuurlijk om een thee te vinden, die geschikt is voor het juiste moment. Die voldoet aan uw stemming en uw wensen: een vol smakende thee, een thee met een lange afdronk, zwart of groen, bloemig of kruidig: bij Saranne is altijd een thee van Betjeman en Barton voor uw smaak te vinden.
BETJEMAN & BARTON VOOR UW HORECA ONDERNEMING
Thee van Betjeman and Barton wordt binnen de horeca op veel plaatsen in Nederland geschonken. Van grand café tot restaurant met één, twee of drie Michelinsterren. Wilt u als horeca-ondernemer, deze kwaliteit ook bieden aan uw klanten, dan kunt u B&B bij Saranne bestellen.
THEE VAN BETJEMAN & BARTON VOEREN
Meer informatie om theesoorten van Betjeman & Barton te voeren.
SARANNE’S KEUZE UIT DE LEKKERSTE THEE
Klik op de soort thee en u leest welke thee Saranne heeft geselecteerd als beste keuze.
KLASSIEKE THEE
(Ook wel zwarte melange thee
** Darjeeling Gielle **
Men noemt deze thee ook wel de champagne onder de theesoorten. Een thee die licht en rond is in de mond, met een hint van tropisch fruit. Kan de gehele dag gedronken worden.
**Ceylon Kenilworth **
Ceylon Kenilworth (Sri Lanka) Plantage gelegen op 3 km ten zuidwesten van Nawalapitiya, 600 tot 900 meter boven zeeniveau. Een van de zeldzame tuinen in Sri Lanka: een middelgroot, gelijkmatig blad, homogeen van samenstelling en kleur en perfect gerold. In het kopje ontwikkelt deze Kenilworth een schone, kleurige vloeistof met een typische Ceylon smaak: rond en vol. Deze thee is heerlijk met een wolkje melk of een schijfje sinaasappel.
** Earl Grey **
U weet toch hoe Earl Edward Grey, een vroegere Minister van Buitenlandse Zaken, deze melange heeft gecreëerd? Hij werd hiervoor geïnspireerd door oude Chinese tradities. Altijd in de mode en bekend over de hele wereld, verdient Earl Grey het om met de grootste zorg te worden bereid. De basis moet een goede zwarte Chinese thee zijn en de bergamot van de beste kwaliteit, dus uit het Zuid-Italiaanse Calabrië. Een heerlijke Engelse klassieker.
WITTE THEE
** Pu Erh **
Deze thee is afkomstig uit het centrale zuiden van Yunnan. Eenmaal geplukt worden de bladeren op natuurlijke wijze gedroogd in de schaduw. Tijdens de fermentatie ontwikkelt zich de absoluut unieke aardse, lichtzoete smaak. Na het trekken heeft de thee een donkerrode kleur. Dit is een van de weinige theesoorten die kan ouderen.
** White Pearl **
Chinese witte thee, gerold in bolletjes. Zeer delicate thee van mooie bladeren afkomstig uit het Tai Mu gebergte gelegen in de Zuid-Chinese provincie Fujian. De zilveren knoppen van deze thee kunnen maar enkele dagen per jaar worden geplukt. Het proces van stomen en drogen vindt plaats in de open lucht, waardoor deze thee een delicaat aroma kan ontwikkelen, en een zijdezachte smaak. Een heerlijke, verfrissende thee die de hele dag kan worden gedronken. Bevat bijna geen theïne.
** White earl Grey **
White earl Grey (China) Een prachtige Earl Grey op basis van witte thee. Pai Mu Tan is gemengd met het fruitige aroma van verse bergamot uit Calabrië. Wij hebben er ook nog enkele stukjes gedroogde bergamotschil aan toegevoegd.
SOORTEN ROOIBOS THEE
ROOIBOS BIJ SARANNE :
** Rooibos Cranberry **
Deze thee bevat weinig tannine, geen theïne en is rijk aan vitamine C. Een heerlijke rooibos, verrijkt met cranberries, acerola bessen, stukjes appel en citroengras. Zeer verfrissend! Drink deze thee puur of licht gesuikerd (of met honing). Ook is hij prima te mengen met vruchtensap om daarna koud te worden gedronken.
** Rooibos Jardin Rouge **
Dit is een ongefermenteerde rooibos, die na de pluk uitsluitend is gedroogd. De kleur is daardoor wat lichter en de smaak minder sterk. Deze thee bevat koren-, rozen- en zonnebloemblaadjes en is geparfumeerd met rozen, aardbeien, vanille en grapefruit. Bevat weinig tannine, geen theïne, maar wel vitamine C.
GROEN GEPARFUMEERDE THEE
** Sencha Natural Leaf **
Deze thee wordt door Japanse families aan hun gasten geserveerd. Deze verkwikkende thee is rijk aan vitamine C en is met zijn grote bladeren een typische Japanse thee. De geur is subtiel en fris en de thee is helder van kleur.
** Pomme d’Orange **
Het appeltje van oranje – een hommage aan Nederland. De basis van deze thee bestaat uit prachtige donkergroene bladeren (Yunnan – China).Hieraan wordt het subtiele aroma toegevoegd van oranjebloesem, amandel en mandarijn. De thee is verrijkt met stukjes sinaasappelschil en oranjebloesemblad.
** Thé des Courtisanes **
Het is tijd om een zoete kop thee drinken na een lange wandeling! Chinese groene thee, geparfumeerd met zwarte bessen, blauwe bessen, vanille, clementines, sinaasappelschil en rozenbladeren.
** Denneweg **
Melange genoemd naar de straat waar Betjeman and Barton in Den Haag is gevestigd. Groene sencha uit China, geparfumeerd met passievrucht, perzik en bosaardbeien. Verrijkt met rozenbladeren en stukjes gedroogde aardbei. Een thee die perfect combineert met het Haagse water, maar ook met het water in Oisterwijk!
** Jasmijn **
Voordat de westerse landen het parfumeren van thee ontdekten, had men in China al veel ervaring opgedaan met het mengen van thee met verschillende smaken. Jasmijnthee, een grote klassieker, is nog steeds een beroemde erfenis van het China van weleer. Deze groene thee is sterk geparfumeerd met het extract van jasmijnbloemen en verrijkt met jasmijnbladeren. Een heerlijke thee om te combineren met een oosterse maaltijd of om zomaar van te genieten.
** La Dame du Luc **
Appel en pruimen combineren hun smaken met caramel en wilde aardbeien op een basis van groene Chinese thee: stukjes fudge en gedroogde appel verrijken deze heerlijke melange. Het lijkt wel een culinaire wandeling in een Normandisch landschap.
** Lundi Light **
Deze thee is uniek in zijn soort. Groene Chinese thee gemengd met citroengras uit Mexico en gecombineerd met extracten van citroen en gember. Een echte thee voor de ‘morning after the night before’. Hij verkwikt en geeft kracht en energie.
** Vert Menthe **
De thee die in Noord-Afrika aan gasten wordt gepresenteerd. Een excellent alternatief voor verse muntthee. Chinese gunpowder wordt gecombineerd met nanah-mint uit Marokko. Drink hem licht gezoet.
** Les invite **
Deze thee moet zeker worden geschonken tijdens theetijd! Groene Chinese thee met de zachte natuurlijke aroma’s van jasmijn, rozen en lychee. De thee is verrijkt met bladeren en knopjes van rozen en jasmijn. Een delicatesse!
** Pouchkine Groen**
Groene sencha geparfumeerd met bergamot uit Calabrië, citrusfruit en citrusschil, die wordt gewaardeerd door zowel alle medewerkers van Betjeman and Barton als de trouwe klantenkring over de hele wereld.
** Tout en douceur **
Is het thee of is het een tisane? Darjeeling, Ceylon, Rooibos, Verveine (citroenverbena), stukjes gedroogde peer en zonnebloemblaadjes. Hij is niet alleen mooi om te zien maar ook heerlijk om te drinken en natuurlijk geschikt voor ijsthee. Douceur betekent: zoetheid, mildheid, kalmte, rust. Dus… een zoete thee om helemaal tot rust te komen.
ZWARTE GEPARFUMEERDE THEE
** Lapsang Souchong **
Een Chinese thee van lange bladeren, die worden gerookt boven een vuur van dennenhout. Een grote klassieker voor de echte liefhebber. Een heerlijke thee die door zijn gerookte smaak, uitstekend combineert met de maaltijd. Ook is het heerlijk om vis te stomen boven deze thee.
** C’est une Belle Histoire **
Hoe kunnen we verse vijgen, bergamot, limoen, lotus en Pitanga combineren? En hoe hoe kunnen we deze smaken mengen met zwarte thee uit China en Ceylon en er vervolgens korenbloemblaadjes in alle schakeringen aan toevoegen? Dat is ons geheim, maar bovenal een prachtig verhaal!
** Blue Mountain **
Deze Chinese thee wordt bestrooid met korenbloemen; de geur van wilde aardbeien en rabarber doet je verlangen naar de zomer.
** Chai **
Een echte Indiase melange samengesteld volgens een eeuwenoude traditie.
** Les Classiques **
Twee smaken voor de lekkerbek: vanille en caramel, gecombineerd met een blend van thee uit China en Ceylon. Twee smakelijke klassiekers voor een verrukkelijke melange.
** Eden rose**
Bergamot, lavendel en vanille in een melange van zwarte thee uit Ceylon en China. Eden is niet alleen de naam van het paradijs, dit is ook de naam van een beroemde roos. Deze roos groeit voornamelijk in tuinen in Normandië. Dit is de lievelingsbloem van Kathérine Grégory – directrice van de boutique van Betjeman and Barton in Parijs. Vandaar dat zij zich liet inspireren om deze liefdevolle thee te laten creëren. De subtiele smaak doet je denken aan zwoele zomers.
** Une Journée à la Campagne **
Een heerlijke thee na een zondagse wandeling in het bos of op een gewone dag voor de open haard. Bloedsinaasappel en kastanjes gecombineerd met kaneel en zonnebloemblaadjes verrijken de melange van thee uit China en Ceylon.
** C’est une Jour de Fête **
We weten niet zeker of Jacques Tati deze thee zou waarderen. Echter, het is overduidelijk dat deze thee een feestelijk karakter heeft. Aan de basis van zwarte thee uit China en Ceylon zijn de pittige smaken van kaneel en roze peper gecombineerd met sinaasappel, krenten en vanille. Blaadjes van zonnebloemen en rozen geven kleur aan dit veelbelovende feest!
** Pouchkine Zwart**
Het antwoord van Betjeman and Barton op Earl Grey: een magisch combinatie van bergamot uit Calabrië, grapefruit en sinaasappel, die zorgt voor een perfecte kop thee. Dit is de oudste melange van Betjeman and Barton.
** Saint-Géran **
We hebben minimaal vijf smaken nodig (vanille, aardbeien, frambozen, kersen en caramel) om de pracht en praal van Mauritius op te roepen. Een verrassende en smakelijke melange!
SEIZOENSMELANGES
** Spring Blend **
Perzik en peer zijn de smaakmakers van deze combinatie van zwarte thee uit China en Ceylon. Een echte voorjaarsthee.
** Summer Blend **
Een mix van acht citrussoorten met een combinatie van zwarte thee uit China en Ceylon. Limoen, citroen, sinaasappel, bloedsinaasappel, mandarijn, clementine, bergamot en grapefruit. Zeer geschikt voor het maken van ijsthee. Een zomerse tractatie!
** Autumn Blend **
De Autumn Blend is een van de meest succesvolle creaties van de melangeurs van Betjeman and Barton. Kweeperen, vijgen, hazelnoten en rozijnen (en wat zonnebloemblaadjes) zorgen voor een warme en intieme blend die wordt toegevoegd aan zwarte thee uit China en Ceylon. Een thee om te drinken bij het haardvuur, terwijl je uit het raam staart naar de vallende bladeren…
Une Journee à la Campagne
Een heerlijke thee na een zondagse wandeling in het bos of op een gewone dag voor de open haard. Bloedsinaasappel en kastanjes gecombineerd met kaneel en zonnebloemblaadjes verrijken de melange van thee uit China en Ceylon.
** Christmas Tea **
De Christmas Tea doet terecht zijn naam eer aan, omdat het een echte feestelijke thee is. Aan de melange van zwarte thee uit China en Ceylon worden caramel, sinaasappel en marassquino toegevoegd, daarna wordt deze blend nog eens verrijkt met stukjes sinaasappel en ananas. Een thee voor onder de kerstboom!
KRUIDENTHEE
** Tisane du Berger **
De bekendste kruidenmelange van Betjeman & Barton. Een combinatie van smaken uit het verleden: lindebloesem, verveine (ijzerkruid), mint, oranjebloesem en citroengras.
** Camomille **
Deze kamillethee, geproduceerd door kleine boeren, heeft een uitzonderlijke smaak… een tedere inleiding voor een goede nachtrust.
** Verveine **
De bekendste Franse ‘infusion’. Wordt door de Fransen altijd gedronken na een copieuze maaltijd. Verveine (ijzerkruid) brengt de maag tot rust, waardoor je goed kunt slapen. Een digestief zonder alcohol!
** Boutons des roses **
Rozenknoppen in hun geheel geplukt. Het verfijnde aroma doet je denken aan de rozentuin van je grootmoeder
** Hibiscus **
Bijzonder! Hele hibiscus bladeren uit Egypte. In Nederland is deze kruidenmelange ook wel bekend als karkadee. De bladeren en bloemen zijn prachig donkerrood van kleur; deze worden meestal gebruikt in fruitmelanges (onze eau-de-fruit). Gebruik een eetlepel op een liter water en laat het 10 minuten trekken. Deze kruidenthee kan zowel koud als warm worden gedronken. Voeg eventueel suiker, vanille, munt of oranjebloesem toe naar smaak.
** Tisane des invités **
Onze best verkochte groene thee nu als kruidenthee! Het voordeel: geheel theïne vrij! De samenstelling is natuurlijk ietsje anders, maar ook heerlijk: linde, citroenverbena, lychee, pompelmoes, perzik en rozen. De smaak is verfrissend en floraal en zal je verbazen!